GÂNDUL LIVE. Titus Corlățean, despre mesajul lui Klaus Iohannis privind autonomia Ținutului Secuiesc: „Rar mi-a fost să aud o declarație atât de rușinoasă și nedemnă”

Publicat: 29/04/2020, 13:58
Actualizat: 29/04/2020, 18:56

Senatorul PSD Titus Corlățean a comentat, într-o intervenție la Gândul Live, mesaul transmis de președintele Klaus Iohannis, după ce proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

„Sincer, după toți anii ăștia de polică, rar mi-a fost să aud o declarație atât de rușinoasă și nedemnă ca cea a celui care pretinde că este președintele României, pentru că, pe de o partea realmente a fost o conjuctură nefericită determinată de plimbarea iresponsabilă a unui senator PNL, nu din alt parti, prin Parlament, care a detarminat suspendarea activității parlamentare timp de câteva săptămâni”, a declarat Titus Corlățean, la Gândul Live.

Conform senatorulul PSD, raportul Comisie de administrație a fost unanim negativ la Camera Deputaților, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului, care nu a mai avut loc, datorită suspendării activității până s-a făcut procedura la trecerea online, care a presupus, printre altele, modificări de regulament. Titus Corlățean a precizat că exact în acea perioadă s-a împlinit termenul de adoptare tacită.

„Altfel spus, (Klaus Iohannis – n.r.) a încercat să câștige politic de pe urma unei conjuncturi nefericite, pentru că n-a fost niciun fel de complot în chestiunea asta, mai ales că noi, la nivelul PSD; suntem singurul partid politic din România consecvent, care constant a respins toate formele de lege, pentru că au fost mai multe de-a lungul anilor, care propuneau autonomii teritoriale pe criterii etnice sau drepturi colective. Și vă spune cineva care lucrează de 26 de ani din partea PSD sau în diplomația românească pe această temă”, a declarat Titus Corlățean.

La întrebarea lansată de Klaus Iohannis – „Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”, senatorul PSD a răspuns: „Oare ce i-o fi promis Viktor Orban lui Klaus Iohannis, care a tăcut rușinos atunci când ministrul de Externe ungar l-a călcat în picioare pe ambasadorul României pe chestiunea cunoscută? Oare ce i-au promis alții lui Klaus Iohannis, atunci când face servicii economice și politice altor parteneri europeni? Să-și vadă de treaba sa domnul președinte, pentru că aici PSD niciodată nu a negociat chestiuni care privesc atribute fundamentale ale statului român, noi nu ne-am schimbat poziția niciodată și știți bine că adesea am intrat în contencios politic cu UDMR, care s-a și rupt de la guvernare, pentru că n-am acceptat astfel de chestiuni”.

Despre posibilele urmări concrete de acțiuni dupa mesajul președintelui, Titus Corlățean a declarat: „Președintele României a dobândit așa, recent, un nou puseu în care a devenit și președinte, și prim ministru și factotum și deține puterea absolută în România. De aici, până la tentația de abuz este cel mai mic pas, ceea ce s-a întâmplat în clipa de față. PSD nu a făcut niciodată niciun fel de aranjament, nici cu Budapesta, în niciun caz, și vă spune cineva care s-a ocupat de această relație, și nici cu UDMR, pe temele fundamentale ale statului român”.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac dur la adresa PSD după de Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc. „În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a punctat șeful statului.

Senatul se întrunește miercuri, în ședință de urgență, de la ora 14, cu un singur punct pe ordinea de zi, respectiv cel care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Putin a dat ordin. S-a activat în toată Rusia. Decizie în premieră absolută
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?